DE DONKERE TRANEN VAN ZIJN MOEDER
‘Ma, ik ben pas achttien jaar, zoveel slechte dingen kan ik toch niet gedaan hebben. Waarom moet juist mij dit overkomen,” vroeg Deston snikkend aan zijn moeder.
Ik weet het niet jongen, ik weet het niet,” antwoordde Florence gelaten..

DE DONKERE TRANEN VAN ZIJN MOEDER gaat over Deston die lijdt aan de ziekte, sarcoïdose, waaraan hij op 21-jarige leeftijd overlijdt.
Het verhaal is waar gebeurd en vertelt over de tragiek en de overlevingsdrang van de laatste drie levensjaren van een stervende jongeman, en beroert daarmee emotionele thema’s als dood, liefde, verlies, hoop, verwachting, saamhorigheid, verbondenheid, doorzettingsdrang en ziekte.
Het verhaal begint op zijn sterfbed en eindigt op zijn sterfbed. Liggend op zijn bed kijkt hij naar de mensen in zijn kamer en neemt de verteller u mee in een flashback van de laatste jaren van zijn leven.
In het boek wordt de worsteling van Deston beschreven; een worsteling met zichzelf, met zijn omgeving en met het leven.
De relatie met zijn moeder loopt als een rode draad door het boek.
Zijn moeder, Florence, worstelt met haar eigen gevoelens; als moeder wil zij haar zoon beschermen tegen de impact van de ziekte. Maar aan de andere kant moet zij ook haar eigen emoties rondom haar stervende zoon, een plaatst geven.

Het verhaal vertelt de tragiek die gepaard gaat met het besef dat een mens ook op jonge leeftijd kan sterven. Maar het is ook een verhaal van de overlevingsdrang van een stervende jongeman die ondanks zijn ziekte nog van het leven kan genieten, gesteund door zijn moeder, stiefvader, zusje, broertje en vriendin.